(špaldový knedlík kynutý)
Špalda je jedna z nejprospěšnějších obilovin - starý druh pšenice, který doporučuje i známá léčitelka Hildegarda z Bingenu. Prostřidejme pšeničnou mouku jinými druhy mouky, prospějeme zdraví.
400 g špaldové mouky celozrnné hruběji mleté
1 vejce nebo 1 Ižíce sójové mouky plnotučné hladké, rozmíchaná
v troše vody
30 g čerstvého droždí
asi 200 ml vlažné pitné vody
4 sušší housky na kostičky
sül
Vlažnou vodu rozšlehej s vejcem, poté přidej mouku a špetku soli. Nech kynout cca 30min, poté přidej nakrájené housky a nech kynout 15min. Vař 10 min, příp. otoč a dovař5min.
V míse smícháme mouku se soli. Vlažnou vodu rozšleháme s vejcem nebo s rozředěnou sójovou moukou a touto tekutinou zaděláme vláčné, ale nikoliv řídké těsto.
Těsto urovnáme v mise a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout do cca dvojnásobného objemu (asi 30 minut).
Nakrájené houstičky osušené v troubě nebo na pánvi zapracujeme do vykynutého těsta a necháme 15 minut odpočinout.
Rukou smočenou ve vodě tvarujeme knedlíky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a mírným ohněm vaříme. Po 10 minutách knedlík obrátíme, dovaříme, provaření zkontrolujeme vpichem špejle. Knedlík vyjmeme na prkénko a po chvíli „krájíme" niti na kolečka.
Začátečníci mohou dát polovinu špaldové mouky a polovinu pšeničné mouky hrubé.
automatický přepis